W pułapce koncernów spożywczych

w pułapce koncernów spożywczych

Naukowcy biją na alarm. Coraz więcej dzieci boryka się z nadwagą. Jeśli obecny trend się utrzyma, polskie nastolatki niebawem dogonią swoich amerykańskich rówieśników. Jak temu zapobiec?

Staropolskie potrawy

Nawyki żywieniowe wynosimy z domu. Osoby, których rodzice byli otyli, często borykają się ze zbędnymi kilogramami. Niektóre mamy serwują swoim pociechom tłuste obiady. Często nie zdają sobie sprawy, że smażone kotlety i ziemniaki polane sosem na bazie masła stanowią bombę kaloryczną. Tradycyjne obiady często są tłuste. Często zapominamy, iż nasi przodkowie jedli kotlety okazjonalnie. Na co dzień nie mogli sobie pozwolić na mięso. W czasach, gdy półki w sklepach uginają się od wieprzowiny i wołowiny, łatwo można zatracić zdrowy rozsądek.

Produkty „light” i „fitness”

Wielu rodziców wpada w pułapkę produktów „light” i „fitness”. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż w polskim prawie brakuje regulacji, które wskazywałyby, kiedy można używać tych określeń. Jogurty typu light często zawierają słodziki, które negatywnie oddziałują na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wprawdzie aspartam został dopuszczony do użytku, ale spożywając kilka jogurtów typu light, przekraczamy dozwoloną dawkę. Nie brakuje naukowców, którzy uważają słodziki za rakotwórcze. Ich przypuszczenia potwierdzają badania przeprowadzone na zwierzętach.

W pułapce koncernów spożywczych

Owocowe jogurty źródłem cukru

W telewizji można natknąć się na reklamy zachęcające do zakupu jogurtów. Producenci odwołują się do dobroczynnego działania wapnia. Osoby, które pragną wzmocnić kości, powinny sięgać po jogurty naturalne, bez zawartości cukru. Jeśli dzieci preferują wersje owocowe, powinniśmy zaopatrzyć się w blender. To urządzenie pozwoli nam uzyskać jogurt o dowolnym smaku bez dodatku cukru rafinowanego. Deser powstały z jogurtu naturalnego i zmiksowanego banana jest słodki. Jednocześnie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Naturalne” soki

Decydując się na zakup soku, powinniśmy dokładnie przeczytać jego skład. Nie ufajmy zapewnieniom producenta, który określa swój wyrób mianem „napoju naturalnego”. Wiele firm rozcieńcza sok wodą i wprowadza do niego ogromne ilości cukru. W miarę możliwości warto wyciskać sok ze świeżych owoców. Z przeprowadzonych badań wynika, iż tego typu produkty należy spożywać tuż po przygotowaniu. W miarę upływu czasu zmniejsza się zawartość antyoksydantów, które chronią organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych. Kilkudniowy sok naturalny, dostępny w hipermarketach, charakteryzuje się obniżonym stężeniem dobroczynnych składników.

Muesli smażone w głębokim tłuszczu

Gotowe muesli cieszą się ogromną popularnością. Żyjemy w ciągłym niedoczasie, toteż staramy sobie ułatwić życie. Producenci żywności doskonale o tym wiedzą. Na rynku nie brakuje pysznych muesli, od których można się uzależnić. Warto jednak pamiętać, iż nierzadko ich smak zawdzięczamy smażeniu w głębokim tłuszczu i sacharozie.

W związku z tym, iż producenci żywności często uciekają się do manipulacji, warto wyrobić w sobie nawyk czytania składów. Tylko wnikliwa analiza może ustrzec nas przed zakupem „naturalnego” soku, w którym roi się od cukru barwników i konserwantów.

PODZIEL SIĘ: